Verkeersveiligheid

Risico’s bij laagstaande zon

In de herfst heb je er vaker last van, een laagstaande zon die jou in de ogen schijnt wanneer je de auto instapt. Hij is heel mooi, vooral om foto’s te maken, maar wanneer je achter het stuur stapt is het toch een stuk minder handig. Dit kan verschillende gevaarlijke situaties opleveren, en daarbuiten is het ook gewoon irritant. Dus, waarom is een laagstaande zon zo gevaarlijk en wat kun je doen om te voorkomen dat je last hebt van een laagstaande zon.

Waarom is laagstaande zon gevaarlijk?

Deels kun je het zelf waarschijnlijk ook wel bedenken, de laagstaande zon schijnt in jouw ogen wanneer je aan het rijden bent. Hierdoor ben je verblind en kun je belangrijke gebeurtenissen op de weg missen. Misschien zie je niet dat er iemand oversteekt en veroorzaak je zo wel een aanrijding.

Wat je misschien niet wist is dat er bij een laagstaande zon wel 20% meer ongevallen zijn en dat er gemiddeld ook vele langere files staan.

Maar het gebrek aan iets zien is niet de enige reden dat er meer ongelukken gebeuren. Wanneer de zon laag staat dan is dit natuurlijk irritant en vermoeiend rijden. Deze vermoeidheid en irritatie zullen ervoor zorgen dat je uiteindelijk een trager reactievermogen hebt en slechtere inschattingen maakt. Wanneer je dit mengt met de notie dat een laagstaande zon vaak in de ochtend of avond is, wanneer mensen sowieso minder alert zijn, dan wordt de kans op ongelukken alleen maar groter. Dit kan dan weer ongelukken op de weg veroorzaken. Ook zul je remlichten veel slechter zien en kan het zijn dat je later remt dan eigenlijk de bedoeling is. Dit kan gemakkelijk ongelukken veroorzaken.

Om te voorkomen dat deze ongelukken ontstaan zijn er natuurlijk wel dingen die je hiertegen kunt doen, en daar heb ik dan weer enkele tips voor verzameld. Lees dus vooral verder om alle tips te ontdekken die jou deze herfst helpen met veiliger rijden.

Draag een zonnebril

De eerste tip ligt inderdaad een beetje voor de hand, maar daarom is hij niet minder nuttig. Een zonnebril met UV-bescherming en gepolariseerde glazen werkt het best, deze filtert schitteringen van licht, op het asfalt bijvoorbeeld. Een zonnebril, genaamd roadview, met oranjebruine glazen werkt het best. Deze vergroot contrast waardoor je altijd beter zal zien.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een zonnebril in jouw auto hebt liggen.

Wanneer je een afwijking hebt daarentegen en normaal al een bril draagt dan zal je toch echt een zonnebril op sterkte moeten aanschaffen. Het kost inderdaad wat geldt maar het gaat het sowieso waard zijn.

Was jouw autoramen

Met een laagstaande zon worden alle krasjes en vuiltjes op de ramen een stuk beter zichtbaar, en ook dit kan jou gaan irriteren. Om dit te voorkomen zou ik als ik jou was de ramen goed wassen totdat er geen vuiltje meer opzit. Dan weet je zeker dat je nergens last van gaat hebben tijdens het autorijden.

Vergeet ook zeker niet om de binnenkant van de ramen schoon te maken met wat glasreinigersmiddel. Ook is het verstandig om te zorgen dat je genoeg ruitervloeistof hebt zodat je wanneer nodig onderweg jouw ramen nog een keer kan schoonmaken.

Zet de dimlichten aan

Dit klinkt misschien een beetje stom, maar wanneer jij jouw lampen aanzet dan word je eigenlijk beter zichtbaar voor de medeweggebruikers. En jij wilt natuurlijk ook niet dat iemand anders tegen jou aanbotst. Wanneer jij jouw lichten aanzet is de kans groter dat andere automobilisten jou zien, en dat er niks gebeurt.

Rij voorzichtiger

Misschien doe je dit al automatisch bij een laagstaande zon, maar wanneer dat het niet geval is dan zou ik er toch mee beginnen. Omdat een laagstaande zon veel gevaarlijke situaties kan veroorzaken is het verstandig om wat meer afstand te nemen en om wat langzamer te rijden. Zo heb je meer tijd om dingen aan te zien komen en om de situatie goed in te schatten.

Ook is het verstandig om weinig onverwachte dingen te doen zodat je andere automobilisten niet verrast. Zij hebben uiteraard ook minder zicht. Zeker de automobilisten achter jou kunnen niet veel zien, zij worden namelijk verblind door de reflectie in jouw achteruitkijkspiegel. Houdt hier rekening mee en rijdt net wat voorzichtiger.

Zorg voor de juiste uitrusting

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat de zonneklep eigenlijk net niet lang genoeg is bij een laagstaande zon. Gelukkig kun je ook een verlengde zonneklep aanschaffen om dit probleem te voorkomen.

Wat bovendien nog handig is om te hebben is een zonnescherm, of meerdere. Voor de zijruiten en achterruit is deze ideaal. Zo voorkom je dat er vanaf deze ruiten zonlicht naar binnen komt. Uiteraard mag je deze niet voor in de auto hangen.

Wanneer je de bovenstaande tips allemaal uitvoert dan maak je het verkeer een stuk veiliger voor iedereen en verlaag je de kans dat er ongelukken gaan gebeuren. Er hoeft natuurlijk niks ergs te gebeuren met een laagstaande zon, maar als je dit mixt met roekeloos rijgedrag wil het nog weleens fout gaan.

Het belangrijkste is dus dat je de juiste voorbereidingen treft en vooral dat je voorzichtig rijdt en rekening out met jouw medeweggebruikers. Alle andere automobilisten hebben last van hetzelfde probleem als jij, dus mag je daar wel rekening mee houden. Wanneer we dit allemaal doen ontstaan er als het goed is een stuk minder problemen.